torstai 22. tammikuuta 2015

Takaisin ruotuun, ja kevään tuova salaatti

Viljatonta leipää, pestoa ja uunikuivattuja tomaatteja
 
Kanarullia, ruusukaalivuokaa, sitruuna-pestolohta

Vuoden alusta palasi takaisin sokerittomalle ja viljattomalle ruokavaliolle. Ensisijaisena syynä oli toive siitä, että saisin täysin lapasesta lähteneen herkutteluni kuriin, ja siihen ei kohdallani ole oikein muuta vaihtoehtoa, kuin ehdoton ei sokerille. Niinpä kakut, keksit, jätskit, jälkiruuat, einekset, maustetut jogurtit ja muut sokeri pommit jää osaltani herkuttelematta, limppareita taikka alkoholia en juo muutenkaan. Ruokavalion muutoksen myötä toivon myös nivelsärkyjen helpottavan, ihon olevan parempi ja kuulaampi, sekä toki painosta lähtevän jokusen kilon, ja siten oloni olevan reippaampi.

Olen aiemmin ollut täysin viljattomalla ja sokerittomalla ruokavaliolla useita kertoja, ja aika pian huomannut sen tuomat edut. Isoin ongelma on ollut oikeastaan vain ympäristön paine - ruokavalio on sellainen asia, että siitä on kaikilla jokin mielipide, ja yleensä ne on kovin voimakkaita mielipiteitä.

Niinpä tällä kertaa päätinkin tehdä niin, että kyseessä ei ole mikään "kuuri", vaan alku "puhdistumisen" jälkeen ruokavalioni olisi jatkossa arkena niin kuin esim. "diabeetikon ruokavalio", eli paljon juureksia, vihanneksia, sieniä ja marjoja, vaaleeta lihaa ja kalaa, siemeniä, pähkinöitä, oliiviöljyä, kohtuudella maitotuotteita, eli rahkaa, raejuustoa ja joitain juustoja ruuan laitossa "mausteena", ei niinkään överinä, sekä kohtuudella myös täysviljatuotteita, kuten ruisleipää tai täysjyvä pastaa. Juhlahetkinä voin ottaa pienen palan kakkua, jos siltä tuntuu, mutta ne on sitten todellakin juhlia, eikä itse keksimiäni "juhlallisuuksia", kuten jee, olinpas tänään reipas töissä, nyt saan syödä puoli litraa jäätelöä :p

Joten täällä mennään nyt kevennetyin eväin, matalammalla profiililla kuin aiemmin, mutta ihan vain oman terveyden vuoksi. Sen ei pitäisi olla kovin vaatimaton syy, eiköstä niin? :)


HALLOUMI-PERSIMO-TOMAATTI-SALAATTI, 2annosta

1rss miniluumutomaatteja
1pkt halloum-juustoa
1dl kurpitsansiemeniä
1pss salaattisekoitusta, (jääsalaattia, rucolaa, viinisuolaheinää, jne)
1 kypsä persimo
n. 1/2 kurkku
n. 1/2 punasipuli
jokunen aurinkokuivattu tomaatti, maun mukaan

lisäksi pesto-kastiketta

Paahda ensin tomaatit; halkaise kirsikkatomaatit tai miniluumutomaatit kahtia, mausta suolalla, mustapippurilla ja hyvällä oliiviöljyllä, levitä uunipellille ja paahda 150C uunissa 60-90min, kunnes ne on "ruttusia". Voit käyttää osan tomaateista salaattiin, ja osan laittaa rasiassa jääkaappiin. Nämä voi valmistella jo hyvissä ajoin.

Pese halloum-juustossa enimmät suolat pois vesihanan alla. Leikkaa juusto n. 0,5cm paksuisiksi paloiksi ja levitä ne uunipellille. Paista/paahda sellaisenaan 175C uunissa 10min. Lisää samalle uunipellille sopiva määrä kurpitsansiemeniä, ja jatka paahtamista niin kauan, että juusto saa kauniin värin. Kurpitsansiemenet pomppivat ja poksuvat hauskasti uunissa kuumetessaan

Kokoa salaatti laakealle vadille. Pese vihannekset, persimo ja kuori sipuli. Laita salaattisekoitusta pieneksi revittynä vadille, lisää kurkku kuutioituna, punasipuli ohuiksi puolirenkaiksi leikattuna, persimo kuutioituna ja aurinkokuivatut tomaatit, sekoita kaikki keskenään, ja levitä tasaisesti vadille. Asettele päälle haloum-juustoviipaleet, uunissa kuivatut tomaatit ja kurpitsansiemenet. Tarjoile sellaisenaan, tai lisää salaattikastikkeeksi vähän kotipestoa. Nauti hyvässä seurassa.

6 kommenttia:

  1. Hyvältä kuulostaa sekä ruokavalio että salaatti.

    Minullahan tilanne on usein sellainen, että voimat kieltäytymiseen epäterveellisistä asioista, ovat vähäiset :( Yritän löytää selkärankani jälleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tunnustan itsekin, että se selkärangan löytäminen on haasteellista, mitä tulee herkkuihin. Mutta maailmassa on vaan niin paljon kaikkia upeita herkkuja, mitä ihmisen pitäisi saada syödä :) Mutta mutta. Olen huomannut, että jo viikon päästä vaa'assa alkaa painaa aikasta paljon hyvä olo - haluanko sen möllöttävän, turvottavan ja mähkivän olon, minkä sokeriherkku minulle tekee, vai viekö ihana herkku sittenkin voiton. Joskus vie. Ja sitten pitää vaan olla itselleen armollinen, ja herkutella joka suupalalla. Kyllä mäkin jo odotan helmikuun kaikkia syntymäpäiväjuhlia vesi kielellä :p Mutta että pystyisin arkena olemaan ruodussa, pystyisin nauttimaan jostain muusta kuin herkuista, palkitsemaan itseäni muulla kuin söymisellä, ja sitten kun syön, niin miettisin mitä syön, ja söisin terveellisemmin sekä monipuolisemmin. Tässäpä tavoitetta kerrakseen tällekin herkkupepulle, vaiko lienee nilviäiselle.

      Poista
  2. Oma hyväolo tosiaan kaikkein tärkeintä - vielä kun aina muistais, että se hyvä olo ei löydy sieltä sokeripussista. Tsemppiä! Hyvä kirjoitus ja kiitos reseptistä. Mitäs tuo ruusukaalivuoka sisältää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin Seena, tsemppiä! :)

      Ja ruusukaalivuuan ohje on siitä kirjasta, mistä ennen joulua huutelin FB.n puolella, "Sitä parempi soppa".

      Vuokaan tulee ruusukaaleja, mitä keitetään 5min, ja sen jälkeen ne soseutetaan tehosekoittimessa voin, kerman ja raastetun parmesaanin kanssa, maustetaan muskottipähkinällä (unohdin), mustapippurilla sekä suolalla, ja laitetaan uuniin vähäksi aikaa gratinoitumaan. Tosi hyvää, mutta tais vähän huonosti sietää pakastamista - mun mielestä mausta tuli kitkerä pakastamisen jälkeen.

      Kirjassa oli muitakin ruusukaaliohjeita, kannattaa etsiä se jostain käsiinsä :)

      Poista
  3. Olen keliaakikko, enkä todellakaan voi vähätellä ruokavalion merkitystä hyvinvoinnin kannalta. Mulla hävisi tavis viljan lisäksi hiiva ruokavaliosta leipien ja pullienmyötä ja sekin vaikutti positiivisesti ihoon ja hiuksiin. Tuon sokerittomuuden otan helmi- maaaluskuun ajaksi taas motokseni. Huhtikuun alussa starttaan Roomaan ja siellä aion maistella herkutkin;)
    Tulehan vastavierailulle Villa Kardemummaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keliaakikolle oikea ruokavalio onkin todella todella tärkeä asia, eikä sitä pidä kenenkään vähätellä. Itse olen huomannut myös tuon saman, että kun jättää hiivat pois, niin ihon ja hiusten kunto paranee. Minulle kyllä vaikeinta on tuon sokerin kanssa, myönnän sen täysin :) Herkkuja tekee vaan niin kovasti mieli, ja sitten jos syön jotain sokerillista, niin päänsärky on ihan jäätävä. Hirmuhuono yhtälö :p
      Tuleva Rooman matkasi kuulostaa todella ihanalta, on jotain mitä odottaa. Ja kiitos kutsusta, tulen vastavierailulle :)

      Poista

Kiitos ruusuista, risuista ja männynkävyistä; kiva kun Sinä kävit kommentoimassa :)