tiistai 7. toukokuuta 2013

Viljaton "leipä"-leipä

Juu, jos siinä ei ole viljaa, niin se ei voi olla leipää, tiiän :) Mutta kun tämä ON leipää. Minä en sinänsä mitenkään hirmuna kaipaa leipää, paitsi joskus maalahden limppua, mutta leipä ruokavaliossa helpottaa kovasti pikaisia aamupaloja ja välipaloja. Niinpä minä sitten jälleen googlailin, ja löysin useitakin vaihtoehtoja. Osassa tosin oli käytetty sellaisia aineksia, että en edes tiennyt mitä ne on, ja monessa oli juustoa.

Olen muutes vähän tutkaillut tämän ruokavalioni myötä erilaisia karppaus-ohjeita ja paleo-ohjeita. Suomalaisissa karppausohjeissa korvataan usein viljoja juustolla ja sokeria makeutusaineilla. Paleossa kaikki taas on jyrkempää. Itse haen itselleni hyvää ruokavaliota, minkä kanssa voisin olla pysyvästi sinut, ja niinpä haen mielummin muutosta, kuin korvausta tai totaali kieltäytymistä. Ja ei, en nyt tuomitse ketään taikka mitään, mutta kun kuukauden elämäni on pyörinyt oman napani sijasta napanisisällön ympärillä, niin kaikenlaista tässä mieleen putkahtelee :D

Tähän leipäreseptiin törmäsin ensimmäistä kertaa Antti Heikkilä klinikan ohjeissa "kivikauden leipä". Ja pitihän minun sitten päästä sitä ohjetta vähän sorkkimaan - pähkinää pois, ja muuta tilalle :)

Tällä ohjeella olen leipää leiponut nyt kaksi kertaa. Yksi leipä riittää minulla n. 2vkoksi, ja se säilyy hyvin jääkaapissa, jopa valmiiksi viipaloituna. Itse tykkään ohuista leipäviipaleista, ja tästä yhdestä leivästä saan n.40viipaletta.


Kivikauden leipä n.40viipaletta (valmistusaika n.20min+60min uunissa)

1dl (hyvää) oliiviöljyä
5 kananmunaa
ripaus suolaa
150g auringonkukansiemeniä
(100-) 150g kurpitsansiemeniä
(100g kuivattuja taateleita, aprikooseja tai rusinoita pieneksi pilkottuna)
(100-) 150g manteleita, rouheena (tai jauhoina)
100g seesaminsiemeniä
100g pellavansiemeniä
HUOM, jos laitat taikinaan pilkottuja kuivattuja hedelmiä, niin laita kurpitsansiemeniä ja manteleita vähemmän.

Ota iso kulho ja riko siihen kananmunat, mittaa sekaan oliiviöljy, ripaus suolaa, auringonkukansiemenet ja kurpitsansiemenet. Suoja kulho esim pyyhkeellä, ja soseuta ainekset tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella. Lisää massaan (pienityt hedelmät,) manteli, seesaminsiemenet ja pellavansiemenet, sekoita taikina tasaiseksi esim lusikalla. Lusikoi taikina leivinpaperilla suojattuun leipävuokaan ja tasoita pinta. Paista 170C, 60min. Anna leivän jäähtyä, viipaloi ohuiksi siivuiksi ja syö voin kanssa. Leipä säilyy hyvin jääkaapissa, viipaloitunakin, leipäviipaleet voi myös pakastaa.

8 kommenttia:

  1. Kuulostaapa herkulliselta ja terveelliseltä leivältä! Eikä taida olla liian kalorikastakaan, kun ottaa ohuita siivuja. :)

    Pitänee kokeilla jossain vaiheessa. Olen ajatellut (ja ajattelen edelleen) taas vähentäväni huonoja hiilihydraatteja, joten tässä olisi sitten oikein hyvä vaihtoehto eväiksi ja nopeiksi aamu-, väli- tai iltapalaksi. Tykkäisköhän lapsetkin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on semmoista aika "Realimaista" leipää, ja mä tosiaan tykkään syödä sitä omenaviipaleiden kanssa :) Vaikea sanoa että tykkääkö lapset, varmaan ainakin välillä voisi maistua, mutta tuskin joka päivä. Itse tykkään tuossa melkeinpä eniten tuosta oliiviöljyn mausta, ja lisäsin tosiaan kuivattuja taateleita pieninä palasina taikinaan, mitkä toi leipään heti enemmän makua. Lapsia ajatellen löysin netistä kyllä useamman sämpyläohjeenkin. Lisäsin tuohon sivupalkkiini blogin "Kiitos Hyvää", missä on todella upeita ruokia, leipiä, herkkuja ja leivonnaisia - terveellisesti! Itse selailin sitä hakemalla "herkku"-tunnisteella ;)

      Poista
  2. Hmmm.. mielenkiinnolla luin uudesta ruokavaliostasi. Olen vakuuttunut, että ruokavaliolla voi parantaa elämänlaatua huomattavasti. Pidän ajoittain leivättömiä ja hiilarirajoitteisia jaksoja ja oloni on aina silloin huomattavasti virkeämpi ja kevyempi ja enegisempi ja nukun paremmin ja vähemmän ja ja ja.... Silti kuitenkin aina hiilarit hiipien tulevi ja lopulta valtaavat suuren osan koko ruokavaliostani. Ja sitten taas "ähkyttää" ja väsyttää ja kiukuttaa jne.
    Kannustan sinua jatkamaan ja toivon, että löydät sen oman, sinulle sopivan, herkullisen hyvänolon ruokamaailman.
    Minua on neuvottu näin: Älä ajattele sitä mitä kaikkea hyvää ET VOI syödä. Vaan ajattele sitä kaikkea hyvää mitä VOIT syödä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jaana kovasti kannustuksesta ja toivotuksista :) Juurikin tossa mietin että se olisi pitkä viikonloppu edessä, tänään voisi illalla tehdä jotain oikein hyvää ruokaa, kun keksis vaan että mitä. Aikapitkälti olenkin jättänyt jo pois tuon ajatuksen asioista mitä en voi syödä, tosin tuoksu on niin voimakas aisti, että ihanat leipomomaiset tuoksut saavat kyllä mut nopeasti taas muistamaan ;) Mutta luultavasti illan syöpöttelyt sisältää kasviksia ja juustoa ja ja ja... Taidanpa grillata paprikoita, herkkareita, haloumia ja tehdä salaattia, tai sitten jotain muuta :)

      Poista
  3. Juu, on mullakin hajuaisti. Noilla hiilaridieettikausillani en tietenkään ole vaatinut miestäni ja kolmea lastani pidättäytymään mistään, joten houkutuksista ja tuoksuista on kyllä kokemusta X)
    Mutta toisaalta, en mikään totaalikieltäytyjä ole ollut silloinkaan. Hiilaripommi silloin tällöin kuului asiaan.
    Kaikista kovimmille varmasti joutuisin, jos minun pitäisi luopua suolasta. Vaikka käyttäisin kuinka paljon mausteita niin en voi jättää suolaa ruuasta pois. Nytkin on menossa pussi suolaisia lakritsi-salmiakki kaloja, köh köh.
    Pitäisköhän ruveta taas karsimaan noita ylimääräisiä hiilareita. Ihan vaan sinun innoittamana. Öööö.. no ehkä siihen tarvitaan vähän omaakin motivaatiota :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta siltikin kiva että ajatus ja ehkäpä jopa innostuskin on herännyt! :D Tosin, tää kesän alku on kyllä pahaa aikaa muuttaa ruokavaliota, kun kaikki vanhat herkut nostaa päätään ;) Jos söisin entiseen malliin, niin tämän illan syötäväksi olisi valikoitunut saletisti pitsa ja Cookie Dough-jätski, siemailisin viimeisiä simoja ja samalla suunnittelisin äitienpäivä- sekä synttäriherkutteluja kiilto silmissä :D) Mutta mä kun oon tosiaan tällainen joko-tai ihminen, niin en voi ainakaan tässä vaiheessa antaa herkuille yhtään periksi, koska silloin perinteinen mättöminäni villiintyisi jälleen täysin.

      Ja mulle lienee vaikeinta olisi viljojen ja sokereiden lisäksi luopua täysin kaikista maitotuotteista, niin kuin moni tekee. Minä sentään voin käyttää maitoa kahvissa, turkkilaista jugea ja rahkaa monissa sörsseleistä, ja joitain juustojakin ruuan laitossa. Nytkin tosiaan uunissa grillaantuu taviskoskenlaskijalla täytetyt herkkusienet, kana, haloumi ja paprikat - nälkä on jo ihan hirmuinen! :))

      Poista
  4. Leipä osa 2 on juurikin leivarissa. Vähensin kurpitsansiemeniä reippaasti ja tilalle laitoin cashew-pähkinöitä. Mielenkiinnolla odotan mitä uunista kuoriutuu.
    Olit muuten oikeassa, leipä on paljon parempaa vasta parin päivän kulttua.
    Kiitos ohjeesta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bloggeri hyljeksi Maikki sun kommenttia, ja nyt vasta sen löysin. Mutta cashew kuulostaa hyvältä lisäykseltä! Ja eiks oo jännä, miten se oliiviöljyn maku muuttaa ajan kanssa leipää? Toimii :)

      Poista

Kiitos ruusuista, risuista ja männynkävyistä; kiva kun Sinä kävit kommentoimassa :)