keskiviikko 21. elokuuta 2013

Pestoilua

Ja niin on juhlat juhlittu, ja arki alkaa kutsua. Heinäkuu oli niin juhlallinen, että suosiolla luovuin nykyisen ruokavalioni periaatteista, ja herkuttelin itseni (sekä juhlallisten iloksi) kakuilla, jätskillä, perunalla, pitsalla, kekseillä, kaikella. Huomasin todella himoitsevani sokeria ja hiilihydraatteja, olisin voinut syödä perunoita vaikka kattilallisen, ja jäätelöä litra tolkulla. Mikään ei tuntunut riittävän, ja mitä enemmän söi, sitä enemmän teki mieli lisää. Hullua.

Niinpä elokuun alusta palasin ruotuun, ja sinnittelin viisi ensimmäistä vierotusoireista päivää hampaat irvessä. Todellakin, sokerittomuus tekee minulle ihan selvät viekkarit; vapinaa, jyskyttävää päänsärkyä, huono-olo, nuutumusta. Mutta kun ensimmäiset viisi päivää pystyy olemaan, niin sitten se helpottaa, viekkarit helpottaa, ja enää ei tee mieli syödä kaikkea mahdollista, nonparelleista lähtien :)

Mutta niin, nyt sitä ollaan takaisin keittiössä hääräämässä kauratonta, rukiitonta, ohratonta, vehnätöntä, riisitöntä, perunatonta, maissitonta, soijatonta, sokeritonta ja makeutusaineetonta evästä. Ai niin, itse olen iän myötä päässyt eroon monista ruoka-aineyliherkkyyksistä, mutta vieläkin vältän suuria määriä sitrushedelmiä, tomaatteja, currya, selleriä tai viiliä ruuassani. Siinäpä raamit tälle keittiölle siis.

Jaarittellut sikseen, ja sinne keittiöön. Olen tykästynyt pestoon, sitä voi käyttää monessa eri ruuassa niin maustamiseen kuin kastikkeenakin. Ja kun sen tekee itse, niin siitä voi kuvitella tekevänsä muka vähän terveellisempääkin ;)


PERUS PIKA PESTO

2 ruukkua tuoretta basillikaa
1 iso valkosipulin kynsi (tai 2-3 pientä)
50g pinjansiemeniä
n.50g vasta raastettua grana padanoa tai parmesaania
suolaa
mustapippuria
n.200ml oliiviöljyä (extra virgine)

Aloita paahtamalla pinjansiemeniä kuivalla paistinpannulla varovasti sekoitellen, kunnes ne saavat vähän väriä, ja alkavat tuoksua popcornille. Kaada pinjansiemenet heti pois kuumalta pannulta, suoraan tehosekoittimeen. Kuori valkosipuli, ja palastele sekin tehosekottimeen, raasta grana padano (eli halvempi parmesaani) raastimen hienoimmalla terällä ja laita tehosekottimeen, lisää vielä sekaan basillika (itse laitan kaikki ruukkujen oksat, vartineen ja lehtineen, toiset käyttää vain lehtiä), ripaukset suolaa sekä pippuria ja loraus oliiviöljyä.

Laita tehosekoitin päälle, ja anna jauhaa tasaiseksi massaksi, joko karkeammaksi tai sileämmäksi (makusi ja tehosekoittimesi mukaan), lisää aina välillä oliiviöljyä makusi mukaan - toiset tykkää jämäkämmästä, tahnamaisesta pestosta, mihin riittää vähemmän oliiviöljyä, itse tykkään melko löysästä pestosta, mitä on helppo levittää niin lihan kuin kalankin päälle, tai salaattiin, ihan vähän vaan. Sopivan koostumuksen, sekä suolan ja pippurin määrän tietää vain kokeilemalla, eli maistamalla.

Purkita valmis pesto puhtaaseen, tiiviskantiseen lasipurkkiin. Lorauta vielä vähän oliiviöljyä purkkiin peston päälle, niin että pinta peittyy, näin pesto säilyy paremmin. Pesto säilyy jääkaapissa n. viikon-pari. Tästä määrästä tulee n. 3-4dl valmista pestoa, oliiviöljyn määrästä riippuen, joten tästä voi tehdällä samalla innolla kaverillekin oman purkin :)

2 kommenttia:

  1. Tätä täytyy varmasti joskus kokeilla! En ole pestoa ikinä tehnytkään.
    Vaikka mitä kivoja postauksia kävin taas lueskelemassa. :) sinä se ehdit ja jaksat!
    Kauniita syyspäiviä sinne! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taina! :) Itseasiassa ensimmäistä kertaa tätä joskus tehtyäni oikein hämmästyin, että kuinka yllättävän helppoa sen tekeminen onkaan. Ehdottomasti kannattaa kokeilla. Ja kun itse tekee, niin tuota pinjansiementen, juuston ja öljyn määrää voi vapaasti säädellä. Ainoa huonopuoli itsetehdyssä pestossa on kyllä säilyvyys, tosin toisaalta taas, se lienee ihan terveellinen merkki, kun ruoka ei säily kaapissa n. viikkoa pidempään :))

      Ja jaksamisesta niinkään tiiä, mutta ihan hyvin kyllä on ehtinyt, ois voinut jopa vähän enemmänkin puuhastella ;)

      Poista

Kiitos ruusuista, risuista ja männynkävyistä; kiva kun Sinä kävit kommentoimassa :)