keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

sadepäivän aurinkoinen sosekeitto

Josko pitkästä aikaa laittaisi vähän kokkailujakin kehiin :) Tämmöisen sadepäivän kunniaksi ajattelin kirjoitella tänne viimeaikojen suosikkisopan reseptin. Teen tätä aina kerralla paljon, 3-4litraa, annostelen pakasterasioihin ja nakkaan pakkaseen. Sieltä tätä on sitten helppo lämmittää niihin hetkiin, kun iskee nälkä, mutta ei jaksa väsätä mitään maitamullistavaa. Niitä hetkiä on näin kesälläkin yllättävän usein ;)


AURINKOINEN SOSEKEITTO

iso, 5l kattila, sauvasekotin
oliiviöljyä
2 isoa sipulia
3 valkosipulinkynttä
600g porkkanaa
400g bataattia
200g lanttua
n.3-5cm tuoretta inkivääriä
1-2 kasvisliemikuutio/ta
1-2l kiehuvaa vettä
2tlk kookosmaitoa
(suolaa)
mustapippuria

Kuori ja pilko sipulit n.1cm silpuksi. Kuori valkosipulit, ja viipaloi ne. Pese tai kuori porkkanat, ja leikkaa ne n.1cm kiekoiksi, kuori myös bataatit, halkaise ne ja pilko n.1cm paloiksi. Tee samoin lantulle. Kuori tuore inkivääri esim ruokalusikalla kuorta raaputtamalla, ja raasta siitä maun mukaan n. 3-5cm mittanen pätkä. Inkivääri tuo valmiin keiton jälkimakuun mukavaa chilin kaltaista "kuumuutta", mutta ei ole läheskään niin tulista.

Lorauta isoon kattilaan pari ruokalusikallista oliiviöljyä (minä laitan vähän enemmänkin) ja laita kattila tulille. Kuullota öljyssä sipuli ja valkosipuli sekä inkivääriraaste, lisää porkkanat, lanttu ja bataatti, kääntele kaikki kiiltäväksi öljyssä, ja kaada päälle kiehuvaa vettä (esim. vedenkeittimestä) sen verran, että kaikki kasvikset peittyvät. Lisää sekaan kasvisliemikuutio tai kaksi, ja anna poreilla n.20min, kunnes kasvikset on pehmennyt. Itse käytän tässä keitossa vain yhtä kasvisliemivalmistetta, ja lisään sitten tarvittaessa suolaa vielä loppumetreillä.

Soseuta pehmenneet kasvikset varovasti sauvasekoittimella tasaiseksi keitoksi. Lisää jo soseuttaessa keitokseen kiehuvaa vettä, että saat keitosta juoksevampaa - silloin soseuttaminen on helpompaa. Varo kuitenkin kuumaa soppaa, ettet saa soseuttaessasi polttavia roiskeita päällesi. Lisää keittoon pari tölkkiä kookosmaitoa, ja kuumenna keitto. Tarkista maku ja koostumus. Mausta mustapippurilla, tarvittaessa myös lisää suolaa sekä kiehuvaa vettä, että saat keitosta liemevää. Tässä vaiheessa voit antaa keiton jäähtyä, annostella sen rasioihin, pakastaa ja tarvittaessa taas lämmittää keitoksi myöhemmin.

Keiton kanssa voi nauttia erilaisia lisukkeita. Kuvassa on kurpitsansiemeniä ja turkkilaista jogurttia. Tykkään lisätä kuumaan keittoon myös esim katkarapuja, tai grillattua kanaa, joskus ihan vaan pieneksi siputtuja kalkkunaleikkeleitä, joskus taas raejuustoa tai itsetehtyä pestoa, tai kurpitsansiemenien sijaan auringonkukansiemeniä, tai oikeastaan ihan mitä vaan, mitä mieli tekee, taikka vaikka useampaakin lisuketta :) Näin keittoon saa mukavaa vaihtelua, sitä voi muunnella kevyemmäksi, tai ruokaisammaksi, lisukkeiden mukaan. Suosittelen kokeilemaan!

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvältä :) En itseasiassa edes muista, milloin olen tehnyt viimeksi keittoa. Joskus talvella varmaankin linssikeittoa. Sosekeitot ovat mahtavia ja tosiaan niitä on kätsyä pakastaa. Mun pitäis tehdä joku ruokalista, mistä aina poimia, mitä tekis. Vähän pyörii liikaa niiden samojen juttujen ympärillä tämä ruuanlaitto.

    Mukavia ja iloisia kesäpäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi on muutes ihan totta - sitä tuppaa jotenkin aina niihin samoihin turvallisiin vaihtoehtoihin kallistuvan ruuanlaitossa. Vaikka mieli tekisi jo vähän vaihtelua, niin eipä sitä sitten siinä nälän hetkellä keksi mitään erilaista :)

      Kälyllä oli joskus aikoinaan (kun lapset oli pieniä) jääkaapin ovessa ruokalista erilaisista perheen suosikkiruuista, lehdessä olleista päiväkotien/koulujen viikon ruokalistasta otetuista ruuista, ja aina sitten muutamasta muustakin, n.20-30 eri ruokaa, mistä aina vedettiin yli kun oli tehty. Sitten kun lista oli viivattu, niin tehtiin uusi lista jne. Sillä tavalla tuli kivasti vaihtelua, eikä aina tarvinnut käyttää energiaa siihen, että mietti kiiressä notta mitä kokata ruuaksi, ja kauppalistojakin oli helpompi suunnitella.

      Joten hei, kun teet itsellesi suosikkiruokalistaa, niin vinkkaa mullekin ;) :)

      Oikein ihania ja Sinisiä kesäpäiviä sinullekin! :)

      Poista

Kiitos ruusuista, risuista ja männynkävyistä; kiva kun Sinä kävit kommentoimassa :)