maanantai 9. heinäkuuta 2012

Rouskuva kaalisalaatti - Coleslaw

Meillä täällä Pirkanmaalla on tänään rillauskelit kohillaan, vettä ei oo tullut kuin ehkä 30mm, eli käytännössä saavista kaatamalla, muutamalla tauolla varustettuna. Kyllä Suomen suvi on suloinen!

Olen aina tykännyt coleslawsta eli rouskuvasta kaalisalaatista rillatun lihan ja toki makkarankin kaverina. Nyt vasta ensimmäistä kertaa ryhdyin itse toimeen, ja oikein huvitti kuinka helppoa, halpaa ja maistuvaa coleslawn tekeminen onkaan! Minun ohjeessa on normaalia enemmän kaalia, koska mielestäni sen kuuluu olla tässä salaatissa pääosassa, ei esim porkkanan.


COLESLAW - ROUSKUVA KAALISALAATTI (1,5litraa valmista salaattia, 10hölölle)

1,5kg kaalia (varhaiskaali on mielestäni rouskuvampaa)
3-4 porkkanaa
1 hapahko omena
4-5 kevätsipulia varsineen (pätkä purjoakin käy kevätsipulin puutteessa)
ripaus suolaa
(valkosipulin kynsi)

Kastike;
2dl majoneesia (juoksevaa pullosta)
400g turkkilaista jogurttia
3-4rkl makeaa sinappia (esim. kotisinappi)
2-3rkl omenaviinietikkaa

ripaus mustapippuria


Sekoita ensin keskenään kastikkeen ainekset omassa kulhossa; majoneesi, turkkilainen jogurtti, sinappi, omenaviinietikka ja mustapippuri. Kastikkeen maut kerkeävät vähän tasoittua muun salaatin tekoaikana. (Huom, sinaappi ja omenaviinietikka määrät ovat vähän viitteelliset, itse laitan vain 2rkl etikkaa koska sen maku on minun suuhun voimakas, mutta 4rkl sinappia koska pidän taas kovasti sen mausta. Kukin tehkööt oman suun mukaan.)

Pese vihannekset hyvin, poista kaalista päälimmäiset lehdet ja kuori porkkanat (nuoria kesäporkkanoita ei tarvitse kuoria). Raasta raastinraudan tai monitoimikoneen karkeimmalla terällä (se isoreikäisin) omena kuorineen ja porkkanat. Kaalin voit raastaa, tai höylätä juustohöylällä ohuiksi "hiuksiksi" tai pilkkoa ohuen ohueksi veitsellä, kukin tyylinsä mukaan. Laita kaikki vihannekset isoon kulhoon, ja pilko vielä sekään kevätsipulit ohuiksi renkaiksi. Ripottele sekaan suolaa maun mukaan, ja nuiji salaattia perunanuijalla tai vaikka puulastalla, jotta kaalista tulee vähän mehukkaampaa.


Kaada salaatin sekaan kastike, ja sekoita hyvin. Tarkista maku, ja lisää tarvittaessa suolaa, pippuria tai jopa ihan pieni ripaus sokeria. Halutessasi voit raastaa raastimen hienoimmalla terällä salaatin sekaan yhden valkosipulin kynnen, mikä antaa yllättävän paljon makua koko salaattiin tehden siitä valkosipuli-coleslawta. [toimii!] Laita salaatti kannelliseen astiaan, ja anna sen tekeytyä jääkaapissa ainakin muutama tunti, mielellään jopa huomiseen. Tarjoa rilliherkkujen kanssa, ja nauti hyvässä seurassa, mieluiten auringon paisteessa!


Ja vaikka tämäkin määrä kuulostaa paljolta, niin salaattia voi syödä hyvin vielä parina seuraavanakin päivänä, joten sitä kannattaa tehdä kerralla enemmän.

2 kommenttia:

  1. coleslaw on kyllä ihan parasta :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No on kyllä :) Ja vieläpä itse tehtynä voi päättää aineksien määrät sekä keskinäiset suhteet ja sekoitella "slawsta" omalle suulle juurikin sopivan.

      (Toimi meinaan tuo valkosipuli ihan hirmuhyvin lopputuloksessa ;)

      Poista

Kiitos ruusuista, risuista ja männynkävyistä; kiva kun Sinä kävit kommentoimassa :)